Intabularea in cartea funciara
Înscriere in cartea funciara a drepturilor reale imobiliare poartă denumirea de intabulare. Odata inscrise in cartea funciară drepturile reale imobiliare devin drepturi tabulare.
Drepturile tabulare sunt: dreptul de proprietate; dreptul de superficie; dreptul de uzufruct; dreptul de uz; dreptul de abitaţie; dreptul de servitute; dreptul de administrare; dreptul de concesiune; dreptul de folosinţă; drepturile reale de garanţie; alte drepturi cărora legea le recunoaşte acest caracter, în măsura in care au ca obiect un imobil -teren cu sau fără constructii.
În cazurile in care se constituie, se transmite, se modifică sau se stinge un drept tabular este necesară solicitarea efectuarii acestei intabulari în cartea funciară.
Această solicitare o poate face notarul public (de regula pentru situatia in care dreptul se constituie, se modifică sau se transmite in baza unui act notarial) sau orice persoana interesată.
Stingerea ( incetarea) unui drept tabular se face tot printr-o intabulare care insă poartă denumirea de radiere.
Daca doriti sa aflati care sunt inscrisurile, cererile si/sau formularele necesare pentru intabularea drepturilor, va rugam sa consultati pagina special dedicata ACTE NECESARE.
Tarifele solicitate de ANCPI pentru intabularea drepturilor dar si pentru efectuarea oricaror alte operatiuni de carte funciara le gasiti in pagina dedicata.
Onorarii notariale cu valoare orientativă percepute pentru autentificarea diferitelor inscrisuri le gasiti aici
Daca aveti nevoie de consultanță legata de inscrierile in cartea funciară vă rugăm sa ne contactati.